About Me

7/14/2010

Sotong Goreng Tepung

Bila saat puasa nih macam-macam pikir nak masak dan makan ape untuk berbuka.. ehehhehe.... rasa macam nak wat sotong goreng tepung pasai semalam baru beli sotong.... selain wat sambal ingat nak wat sampingan leh cicah ngan sos... nyam nyam nyam... duk google tadi terjumpa ngan resipi dari http://norzailina.blogspot.com chef masakan terkenal tu.... ada tips-tips menarik untuk melazatkan makanan.... bestnya layan resipi-resipi yang melelehkan air liur ini....opss lupa ada gak member bagi tips guna tepung kanji.. leh try n error le kan... kalo tak mana nak tau menjadi ke tak macam yang selalu makan kat kedai tu.... meh kita share ilmu ....



Sotong Goreng Tepung


Bahan-bahan

2 kg sotong, dibersihkan
120 gm tepung gandum
60 gm tepung beras
60 gm tepung jagung
1 camb rempah kari
¼ camt serbuk kunyit
garam secukupnya
240 ml air
1 biji kuning telur
1 biji putih telur

Cara membuatnya


1. Potong bulat sotong. Letak dalam kuali dan tutup.
2. Masak atas api sederhana kuat selama 2-3 minit atau hingga terbit airnya.
3. Letak dalam penyejat dan biar sejuk.
4. Untuk membuat batter: Satukan tepung gandum, tepung beras, tepung jagung, rempah kari, serbuk kunyit dan garam.
5. Tuangkan air perlahan-lahan sambil dikacau sebati.
6. Masukkan kuning telur dan kacau rata-rata.
7. Dalam mangkuk lain, pukul putih telur hingga kental.
8. Kaupbalikkan putih telur ke dalam adunan tepung secara berhati-hati.
9. Celupkan sotong satu persatu biar bersalut elok dengan batter tadi.
10. Goreng dalam minyak panas hingga keperangan.
11. Angkat dan sejatkan minyaknya. Sajikan dengan sos cili.




Tiada ulasan: